фпц

Заради растящото безпокойство на миряните и духовенството на Финландската православна църква поради разпространението на вируса sars-CoV-2 (т.н. корона-вирус), Негово Високопреосвещенство Лев, Архиепископ на Хелзинки и на цяла Финландия, Негово Високопреосвещенство Арсений, митрополит на Куопио и Карелия и Негово Високопреосвещенство Илия, митрополит на Оулу, дадоха инструкции за храмовете на ФПЦ, с цел да се сведе до минимум възможността за инфекции по време на посещенията на храмовете и при участие в тайнството Евхаристия.

На духовенството е възложено да запознава с дадените предписания миряните в началото на всяко богослужение.

Архиепископ Лев подчертава, че духовенството е задължено да изпълнява предписаните богослужебни правила за измиване на ръцете преди началото на всяка Божествена Литургия. В създалата се ситуация измиването на ръцете може да бъде повторено и преди раздробяването на Светите Дарове.

Освен хигиената на ръцете на служещото духовенство, особено внимание се обръща на общата хигиена при кихане и кашляне, а също и минимизацията на физическия контакт по време на богослужение. В храмовете и параклисите е необходимо да се въздържаме от ръкостискане, прегръщане, христосване (целувание), а също и от целуване на иконите, кръста и благославящата ръка на свещеника.

Във всички храмове се предписва причастяването със св. Дарове да става с еднократни целулозени лъжички, които след използване трябва да се изгарят.

След причастяване се предписва да се въздържаме от целуване на чашата и избърсване на устата с причастната кърпа. Тя трябва да се използва само за предотвратяване на изливане на св. Дарове извън чашата.

Във всички храмове се препоръчва отказ от практиката на раздаване на напитка на причастниците. За тази цел следва да се използват картонени еднократни чашки, които както и лъжичките подлежат на унищожение чрез изгаряне.

Поздравяването след причастието следва да се осъществява в словесна форма без целувание. Свещеникът трябва да благославя, избягвайки физически контакт. По същия начин и благославянето с кръста трябва да се осъществява без докосване към благославящия или целуване.

Дадените предписания остават в сила в храмовете на Финландската православна църква до тяхното отменяне от епархийските архиереи.

Източник: Сайт на Финландската православна църква