Андрей Зубов

Днес завърши своя почти стогодишен земен живот принц Филип, херцог Единбургски, съпруг на кралица Елизабет. За Русия той е особено скъп с това, че беше внук на Олга Константинова, внучка на император Николай Павлович. Той е кръстен в Православната църква, тъй като неговият дядо Георги, крал на Гърция, не би могъл да не изповядва религията на народа, който управлява.

Мисля, че неговата баба е успяла да разкаже на малкото момче за далечната Русия, горяща тогава в болшевишки огън. Кралица Олга умира през 1926 година, когато Филип вече е бил на пет години. А майка му Алиса, след много препятствия става православна монахиня, и живеейки последните си години заедно със своя син в Бъкингамския дворец, също е могла много да повлияе на принца, станал в средата на живота си отново дълбоко религиозен човек, търсещ Истината.

Тънка нишка свързваше нашето семейство с принц Филип. През 1953 година моят баща е бил на коронацията на Елизабет II и като старши морски офицер не веднъж в тези дни отблизо е виждал принца на приеми и паради. Той много разказваше после за този красив, висок моряк, служил в годините на войната на бойните кораби на Кралския флот, влизал неведнъж в сражения.

– И Русия можеше да бъде такава – ми каза откровено веднъж татко по време на една разходка в Паланга през 1969 година (земята на Прибалтика видимо разкрепостяваше). – Абсолютизмът щеше да потъне в забвение след крепостничеството, а благородството да остане и царят със самото си съществуване щеше да задължи всички нас да бъдем почтени хора. И той си спомни отново за принц Филип.

– Знаеш ли, в края на краищата той беше руски царевич, а неговата баба беше внучка на цар Николай. По това време не бях добре запознат с историята на Романови, но запомних тези думи.

Когато съм се родил, принц Филип е бил вече на 30 години, а когато днес той си отиде от нас, аз съм на 69. Целият ми живот премина с паметта за това, че редом с принца на Англия, православен до 25-та си година, винаги помнещ своите корени от Романови. Вярвам, че той не е забравил страната на своите руски предци и е размишлявал над смисъла на битието в категориите, в които е бил научен от баба си и майка си. Както е прието в Русия, пожелавам на принц Филип Царството Небесно и вечен покой с праведниците.