„Жените мироносици“, художник: проф. Георгиос Кордис, акрил, платно, 2019 г.

Молитва към жените мироносици

О, свети жени мироносици, всеславни Христови ученички! Ние, грешните и недостойните, сега прибягваме към вас и се молим с цялото си сърце. Вие обичахте Господа Иисуса Христа повече от всички на земята и Го следвахте през целия си живот, следвахте и Неговото Божествено учение и с Божията благодат доведохте много хора до чудната Христова светлина. Измолете от Христа Бога благодатта, която ни просвещава и освещава, за да бъдем осенени и ние от нея, да преуспяваме във вяра и благочестие, в трудовете на любовта и саможертвата и без леност да служим на Христос и Неговите ближни.

О, свети жени мироносици! Живяхте с Божията благодат на земята и с радост се отправихте към небесните обители. Молете Христа Спасителя да удостои с нея и нас в земния ни път, та животът ни в този временен свят да премине в мир и покаяние, да се удостоим с вечен и благословен живот на небето, и там с вас и с всички светии заедно да славим Светата Единосъщна и Неразделна Троица и да възпяваме Отца и Сина и Светия Дух, а с благодатта Божия да бъдем причастни на Неговото царство, во веки веков. Амин.

Кои са жените мироносици?

Мария Магдалина (Мария от Магдала)

Сведенията за тази жена са противоречиви. Едни виждат в нея знаменитата евангелска блудница, която Христос спасил от убиване с камъни и която помазала нозете Му с драгоценно миро. Други виждат в нея обикновена еврейка, изцелена от Христос от тежкия недъг на обсебеността и беснуването. След излизането на апостолите на проповед тя пренебрегнала всички тогавашни норми (на жената се забранявало да проповядва сама) и самостоятелно ходела от град в град, възвестявайки на всички за възкръсналия Учител. Тя е първата жена, на която Спасителят се явил и заповядал да разкаже на апостолите за това велико събитие. Според преданието, след Възнесението на Христос Мария Магдалена проповядва в Рим и се среща с император Тиберий, на когото, в знак на истината за Възкресението Христово, поднесла яйце, което станало червено в ръцете му. Такава започва благочестивата традиция да се боядисват яйца за Великден и да се освещават заедно с други дарения. Мария Магдалина е почитана от Църквата като равноапостолна светица. Според една версия на житието, Магдалина завършила дните си в дома на Йоан Богослов в Ефес, доживявайки до дълбока старост. Други варианти на биографията й говорят за това, че Мария прекарала последните години от живота си в покаяние, живеейки около тридесет години в пещера близо до Марсей. Преди смъртта си, според западните жития, Магдалина причастил случайно отбил се при нея свещеник. Той и погребал светицата.

Йоана

Много свети жени мироносици дошли при Божия Син, след като той извършил някакво чудо. Йоана била жена на Хуза – един от чиновниците при двора на управителя на Галилея Ирод Антипа. Тя заемала много високо положение и била богата жена, която не живеела според Божиите заповеди, но последвала Христос, когато Той изцерил умиращия ѝ син. Според мнозина тълкуватели на Свещ. Писание, това е синът на царедвореца, изцелен от Христос (Иоан. 4:46-54). След това чудо, благодарната жена служела на Спасителя с всичко, с което можела. По времето на проповедта на Христос, Иоана поела голяма част от разходите на апостолската община, грижейки се за прехраната и за всичко необходимо за Господа и Неговите ученици.

С нейното име е свързана историята с главата на св. Йоан Кръстител. Както е известно, за своите изобличения по адрес на Ирод, Предтечата първо бил арестуван, а след това и обезглавен по внушение на Иродиада – незаконната жена на Ирод. След тя се поругала над главата на ненавистния ѝ пророк, изхвърлила своя „трофей” на сметището. Иоана, виждайки всичко това и дълбоко скърбейки за смъртта на Предтечата, през нощта тайно откопала главата, положила я в глинен съд и я погребала на Елеонската планина, в едно от именията на Ирод.

Саломия

Според църковните предания тя е дъщеря на светия праведник Йосиф Обручник и е майка на апостолите Яков и Йоан. За нея не се знае почти нищо, евангелист Матей само я споменава, наричайки я майка на Зеведеевите синове. Тя, заедно с други жени, служи на Спасителя през земния си живот. По време на Неговото разпятие те „гледали отдалече“: „Там бяха също и гледаха отдалеч много жени, които бяха последвали Иисуса от Галилея и Му служеха; между тях бяха Мария Магдалина и Мария, майка на Иакова и Иосия, и майката на Зеведеевите синове“ (Мат. 27:55–56).

Мария Клеопова

За нея се знае много малко. Според една от версиите, тя е била майка на св. ап. Яков Алфеев и св. евангелист Матей, които са братя. Друга версия гласи, че е или дъщеря, или жена на Клеопа – брат на св. Йосиф Обручник.

Сусана

Когато говорим за жените мироносици, трябва да отбележим, че няма много информация за всяка от тях. Например Сусана се споменава веднъж в от св. ап. Лука в текст, в който той говори за това как Иисус пътувал да проповядва в различни градове. Сусана била една от жените, които Го придружавали и е служила на Спасителя с притежанията си.

Марта и Мария

Две сестри, които са имали и и брат – св. Лазар, който Господ възкресил и който по-късно станал епископ. Те вярвали в Христос още преди Неговото възкресение. Според църковното предание, Мария е жената, която е изляла голям съд с чисто скъпоценно миро върху главата на Иисус, като по този начин подготвила тялото му за погребение.

–––––

Използвани са материали от сайта „Фома“ и „Богоносци“.