Отдавна със страстите и противопоставянето на двата светски празника Хелоуин и Деня на будителите, незабелязано подминаваме навечерието и подготовката за деня на светите безсребърници Комза и Дамян, като неглижираме църковната традиция на празника.

Защо ни интересува какво празнуват другите, когато имаме календар със светци, които на този ден Църквата е прославила? Какъв е нашият проблем, че някой друг празнува нещо друго? Нямаме ли какво да разкажем на тези, пред които да свидетелстваме за Христос? Нали затова сме членове на Христовата църква, за да участваме в нейния литургиен и евхаристиен живот, който има богослужебен ред и календар?

Загрижени с непрестанни виртуални битки и съвети какво да не празнуват другите, сами изместваме радостта от празника – паметта на двамата лечители, творили чудеса с вярата и способностите си.

Светите безсребърници били лекари, които лекували даром, за да прославят Христос. Ако вместо да се противопоставяме, впрегнем заедно силите си да извоюваме по-достойно място за нашите лекари, ще направим наистина добро, будителско дело.

Истинският християнски живот е в Църквата и в Христос. Това, което не е охристовено, рано или късно ще потъне в забрава и не сме ние тези, които ще спрем това с немощните си сили.

От нас се иска да гледаме себе си – своето спасение и своите грехове, а не животът и греховете на другите. И най-вече да проповядваме Христос с талантите си, както са правили светите безсребърници Козма и Дамян. Споровете и нападките срещу другите традиции или празници нито ще направят нашия празник по-пълноценен, нито ще дадат добър плод. Само ще ни направят съучастници в безплодните делата на тъмнината.

Ето така „спори“ Църквата, със своята литургийна и богослужебна възхвала. Вместо да доказваме на другите колко не са прави, можем да използваме времето си, за да я научим на български език.

Честит празник!

Тропар, глас 8-ми: Свети безсребърници и чудотворци, Козма и Дамяне, посетете нашите немощи: даром приехте, даром ни дайте и на нас!

Кондак, глас 2-ри: Като приехте благодатта на изцеренията, простирате здра­­ве над нуждаещите се, лекари чудотворци преславни: затова с вашето посещение, посрамете войниците на дързостта, като с чудеса изцерявате света.

Икона: Църногорски манастир „Св. св. Козма и Дамян“

Богослужение на празника на български език в превод на свещ. Траян Горанов вижте в този линк.

https://sluzhbi.blogspot.com/2022/10/blog-post_31.html

Реклама