Свещ. Траян Горанов

Има ли софиянци тук, или учили в столицата? Уговаряли ли сте си среща на „Попа“? А знаете ли кой е този на паметника?

Изключително обидно отношение на простолюдието (по-скоро простаците) към най-великия патриарх, който сме имали досега в българската история – 27-ми поред на патриаршеския трон.

Не знам от къде да започна, защото има много информация за него. Ученик е на исихаста свети Теодосий Търновски. (Бях писал статия за него в Християнство.бг)

Бил е в гръцки манастири и на Света Гора, знаел е добре гръцки. През 1371 г. Евтимий се връща в България и основава манастира „Света Троица“ край Търново. Там поставя основите на Търновската книжовна школа. Той установява правила за правопис и поправя чрез сравнение с гръцки текстове изопачените български църковни книги. Тези коригирани текстове се превръщат в образци за православните църкви в България, Сърбия, Румъния и Русия, използващи църковнославянски език.

През 1375 г., след смъртта на българския патриарх Йоаникий II, Евтимий е избран за негов наследник. Новоизбраният патриарх като привърженик на исихазма се бори с ересите и с упадъка на нравите и получава известност в целия православен свят и мнозина митрополити и игумени се обръщат към него за тълкувания на богословски и църковни въпроси.

Известни са десетки съчинения на Патриарх Евтимий – литургични книги, похвални слова, жития и послания. Навярно много от трудовете му са били унищожени или все още не са открити.

През пролетта на 1393 г. султан Баязид I стоварва огромна войска пред Търново и го подлага на продължителна обсада. Иван Шишман не е в града и патриарх Евтимий ръководи защитата му. Смята се, че градът издържа тримесечна обсада. На 17 юли 1393 г. турците превземат столицата с щурм. Църквите са превърнати в джамии, а свещениците са изгонени и заместени с „учители на безсрамието“. 110 видни търновски граждани и боляри са убити, но патриарх Евтимий е помилван и изпратен на заточение на юг, вероятно в Бачковския манастир. Предполага се, че е починал там около 1402 – 1404 г. От това време Търновската патриаршия престава да съществува, българската църква губи независимостта си и е подчинена на Константинополската патриаршия.

За мен, който се занимавам с прИвеждане (чрез прЕвеждане) на богослуженията на разбираем език за миряните, той е най-големия ми пример. Ще си повторя думите от моята статия, спомената по-горе: „По времето на патриаршестването на Евтимий богослужебните книги са били обновени, защото от първите преводи на светите братя Кирил и Методий до 14 век са минали 500 г. и съвременниците не са ги разбирали“.

Ако пресметнем днешната година 2023-1393=630 г. – толкова години ни делят от този език, а всеки език се развива и променя. Та ние не разбираме вече езика на дядо Вазов, който е съвременник на нашите дядовци. Безумно е само отделни хора да разбират какво се чете и пее в църквите. На мнозинството им е скучно и не желаят да остават на дългите служби.

Търси се новия патриарх Евтимий, който да събере преводаческа школа, да се преведат и издадат всички църковни книги, пък който желае, нека служи на древния език.

Някой ходил ли е в Румъния да види колко пълни са им църквите? След 1877 г, когато сменят азбуката си от кирилица на латиница, румънците започват да служат на съвременния си език. Дали има връзка разбираемостта на службите с пълнотата на църквите, мога само да гадая.

По молитвите на св. Патриарх Евтимий, да се държим здраво в истината и да бъдем достойни раби Господни!

свещ. Траян Горанов

––––

В текста са използвани откъси от Уикипедия.

Реклама