Днес празнуваме паметта на св. Аристобул (Аристовул), първия епископ на Британия.

Свети Аристовул бил родом от остров Кипър. Той бил брат на свети апостол Варнава, и двамата от числото на 70-те апостоли.

След Възнесението на Господа, той пътувал и проповядвал заедно с апостол Павел, учителя на вселената. Апостол Павел споменава за него в Посланието си до римляните, където казва: „Поздравете верните от дома Аристовулов“ (Римл. 16:10), т.е. от дома или рода на Аристовул, тъй като някои от родствениците на Аристовул и Варнава тогава живеели в Рим. Когато Павел писал Посланието до римляните, Аристовул бил заедно с него и затова Павел написал приветствието към родствениците на Аристовул от името на двамата.

Свети Павел поставил много епископи, като ги изпращал да проповядват словото на истината по всички градове и страни. Той ръкоположил за епископ и Аристовул и го изпратил да проповядва в Британия1Под Британия следва да се разбират острови Сцили и Корнуол. Обитателите на Британия били келти – сурови и войнствени хора., при хора невярващи и жестоки.

Тук Аристовул много се потрудил за Христовото благовестие и много пострадал от тези жестоки хора: веднъж го били безмилостно, друг път го влачели по улиците, като се поругавали над него. С една дума, той претърпял от тези хора много страдания и мъчения, докато ги просвети в Христовата благодат и ги научи на вярата в Христа. След това светият апостол ги кръстил, устроил добре тяхната църква, ръкоположил презвитери и дякони и там умрял.

По неговите молитви, да ни даде Бог сили да възстановим правата вяра в района!

Тропар на апостолите, глас 5

Нека приветстваме светите Стахий, Апелий, Амплий, Урбан, Наркис и Аристовул, като шестструнна арфа на Духа, която възпява чудните Божии дарове за човечеството. Като божествени апостоли те се молят за нас.

Светите апостоли Стахий, Амплий, Урбан (Урван), Наркис, Апелий и Аристовул се празнуват също на 31 октомври и на 4 януари – Събор на светите 70 апостоли.

———–

Източник: Св. Аристовул, първи епископ на Британия • Християнство.бг (hristianstvo.bg)

Реклама